Prestisjetung utmerkelse til ABB-forsker

2005-09-21 - For andre år på rad får en forsker fra ABBs forskningssenter i Norge internasjonal heder fra Massachusetts Institute of Technologys velrenommerte tidskrift Technology Review.

Norske Katrine Hilmen (34) er én av 35 forskere som har kommet på Technology Reviews eksklusive liste - TR35 - over de mest betydningsfulle unge innovatører under 35 år i verden i 2005. Den offisielle utmerkelsen mottar hun under en konferanse ved anerkjente Massachusetts Institute of Technology i slutten av september.

Technology Review er en MIT publikasjon som fokuserer på innovasjon og ny teknologi. Hvert år plukker et ekspertpanel ut et antall forskere under 35 år, som med sin forskning er forventet å påvirke måten mennesker lever og arbeider på i framtiden.

Katrine Hilmen fra ABB får anerkjennelsen blant annet for sitt arbeid med produksjonsoptimalisering i olje- og gassindustrien. Hun har utviklet programvare for å overvåke og forbedre produksjonen ved oljeplattformer. Et av verktøyene analyserer parametere som trykk, temperatur og massestrøm, og identifiserer forstyrrelser og svingninger i produksjonsprosessen og hva som er årsaken til dem.

Programvaren fra ABB gjør det mulig for oljeselskapene å øke lønnsomheten til modne oljefelt og dermed forlenge levetiden til nesten halvparten av anleggene i Nordsjøen. Typisk potensial for produksjonsoptimalisering er en økt produksjon på 3-8 prosent, reduserte driftskostnader på 10-15 prosent og lavere miljøutslipp.

Katrine Hilmen er sivilingeniør i kjemiteknikk fra NTNU og skrev samme sted sin internasjonalt anerkjente doktorgradsavhandling om destillasjon. Deler av studiene har hun gjennomført ved University of Massachusetts. Hun startet karrieren i ABB i 2001, først ved Corporate Research Center på Billingstad og siden 2005 i forretningsområdet Olje og Gass på Hasle i Oslo. Hun er for tiden i svangerskapspermisjon og returnerer til jobb 1. januar 2006. 34-åringen er opprinnelig fra Nesodden. Hun er i dag bosatt i Drøbak, tre mil sør for Oslo, sammen med ektemannen Erik Eide Hilmen og barna Tone (6), Haakon (2) og Eskil (5 mnd).

Det er andre år på rad at en forsker fra ABBs forskningssenter i Norge mottar internasjonal heder fra Massachusetts Institute of Technology. I 2004 var danske Charlotte Skourup på Technology Reviews liste over 100 betydningsfulle unge forskere. I 2003 kom ABB-forsker Christian Rehtanz fra Sveits på samme liste for sitt arbeid innen kraftsystemer, mens ABB-kollega Alexander Fay fra Tyskland fikk samme utmerkelse for sitt arbeid innen kunstig intelligens i 2002.

ABB tilbyr kraft- og automasjonsprodukter, i tillegg til bransjespesifikke produkter, løsninger og tjenester - til energiverk, konsumentindustrien, prosess- og olje/gassindustrien. ABB AS har ca 1900 ansatte. Den internasjonale ABB-gruppen har 102 000 ansatte i ca 100 land.

  •   Avbryt
  • Del
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • E-post
  •   Avbryt
  ABB-forsker Katrine Hilmen.

  Kontakt oss

  Page information:
  seitp222 854a0e8d61698dc4c12570830040302f